Εγκαταλελειμμένο το πάρκο του Ιπποκρατείου

Εγκαταλελειμμένο το πάρκο του Ιπποκρατείου

Αρ. Πρωτ. 6344/17.11.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί από την 1η Οκτωβρίου το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2006, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, καθώς έληξε η σύμβαση σύμφωνα με την οποία η κοινοπραξία κατασκευής του πάρκινγκ αναλάμβανε την συντήρηση του πάρκου για 15 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και μετά τη λήξη της σύμβασης και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ιδιοκτήτες του πάρκινγκ συνέχισαν να φροντίζουν τόσο την συντήρηση του πρασίνου όσο και την ηλεκτροδότηση του πάρκου,  δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη και το οικονομικό κόστος συντήρησης του χώρου. 

Ασαφές, ωστόσο, παραμένει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου, καθώς δεν έχει διευκρινισθεί μέχρι σήμερα εάν το πάρκο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου (ΚΕΔ) ή εάν υπόκειται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο σύμφωνα με ρύθμιση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ αναλάμβανε τους χώρους κατασκευής θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το πάρκο στην περιοχή του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που πλέον η συσκότιση που επικρατεί το καθιστά επικίνδυνο για τους πεζούς και τους κατοίκους της περιοχής. 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα τα αρμόδια Υπουργεία στην αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πάρκου που βρίσκεται απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Κ. Καραμανλή, Αλ. Παπαναστασίου και Κλεάνθους;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να φωταγωγηθεί ξανά το συγκεκριμένο πάρκο και να συντηρείται ο πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ώστε να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής;